СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ ВПЛИВУ ЦІНОВОГО ФАКТОРУ НА ФОРМУВАННЯ ДОХОДІВ ВІД РЕАЛІЗАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТВАРИН НА ПЕРЕРОБНІ ПІДПРИЄМСТВА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.34.168

Ключові слова:

ціновий фактор, доходи від реалізації продукції сільського господарства, темп зростання цін

Анотація

УДК 331.108, JEL Classification: J 21

Непран А. В.. Ларін В. І. СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ ВПЛИВУ ЦІНОВОГО ФАКТОРУ НА ФОРМУВАННЯ ДОХОДІВ ВІД РЕАЛІЗАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТВАРИН НА ПЕРЕРОБНІ ПІДПРИЄМСТВА

Мета. Cтатистичний аналіз впливу цінового фактору на доходи суб’єктів господарювання від реалізації сільськогосподарських тварин на переробні підприємства. Методика дослідження. Для досягнення мети застосовувалися статистичні методи дослідження: індексний метод – при визначенні динаміки зростання цін, методи факторного аналізу – при обчисленні впливу окремих факторів на доходи від реалізації аграрної продукції. Результати. В статті зроблений кількісний аналіз впливу окремих факторів на зміну доходів від реалізації аграрної продукції сільськогосподарськими товаровиробниками. Встановлено, що при реалізації ВРХ ціновий фактор позитивно (крім 2022 р.) позитивно вплинув на збільшення доходів суб’єктів господарювання. В 2021 та в 2024 р. ціновий фактор компенсував втрату доходів від скорочення обсягів реалізації ВРХ переробним підприємствам. Так, у 2024 р. приріст доходів від реалізації тварин на переробні підприємства становив 401,3 млн грн, що за абсолютним значенням значно перевищувало втрати доходів від реалізації тварин (-342,1 млн грн). Аналогічна ситуація спостерігалася і в 2021 р. У 2023 р. частка приросту доходів від зростання цін склала 55,4 %. В той же час при реалізації птиці ціновий фактор практично не вплинув на доходи сільськогосподарських підприємств. Практична значимість. Отримані результати кількісного аналізу впливу факторі вна зміну доходів від реалізації аграрної продукції можуть бути використані при обгрунтуванні розмірів державної допомоги сільськогосподарським товаровиробникам, які спеціалізуються на виробництві продукції тваринництва.

Посилання

Лупенко Й. О., Малік М. Й., Шпикуляк О. Г. Підприємницька діяльність в аграрній сфері економіки: монографія/ за ред. М. Й. Маліка. Київ: ННЦ «ІАЕ», 2023. 208 с.

Шпикуляк О. Г., Малік М. Й., Кравченко С. А., Забуранна Л. Організаційно-економічне забезпечення розвитку субєктів підприємництва в сільському господарстві в умовах воєнного стану. Економіка АПК. Київ. 2024. № 2, Т. 31. С. 61–70.

Могильний О. М. Аграрний сектор України: сировинна пастка: монографія. Частина ІІ. Київ: ННЦ «ІАЕ», 2024. 332 с.

Диха М. В., Диха В. В. Інструменти хеджування в управлінні ціновими ризиками (на прикладі аграрного і енергетичного ринків України). Економіка України. 2024. № 3(748). С. 19–36.

Бовш Л. А., Расулова А. М., Гопкало Л. М., Расулов Р. А., Мулудж К. Міжгалузева адаптація фермерських господарств України в умовах війни. Вісник аграрної науки Причорноморя. 2024. № 1(28). С. 52–65.

Ільдус І., Недашківський В., Голембівський С., Артімонова І., Присяжнюк Н. Проблеми та перспективи функціонування агропродовольчих ланцюгів у м’ясному скотарстві України. Економічний аналіз. 2024. Т. 34. № 2. С. 9–19.

Жук В. М. Реалізація спроможностей інституціональної теорії для забезпечення сталого й конкурентоспроможного розвитку агробізнесу й сільських територій повоєнної України в умовах євроінтеграції. Київ: ННЦ "ІАЕ", 2025. 47 с.

Лупенко Ю.О., Копитець Н.Г. Цінова ситуація на ринках основних видів м’яса. Київ: ННЦ «ІАЕ», 2024. 56 с.

Kopytets N. Hr., Voloshyn V. M. The role of households in beef production in Ukraine. Bulletin of the Transilvania University of Brasov. Series II: Forestry, Wood Industry, Agricultural Food Engineering. 2021. Vol. 14(63), No. 2. P. 119-128. https:/doi.org/10.31926/but.fwiafe.2021.14.63.211.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-07-16

Номер

Розділ

Статті