«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ» КСЕНОФОНТА І «АРТХАШАСТРА» КАУТІЛЬЯ ― ДВА ВЗАЄМОДОПОВНЮЮЧИХ ПЕРШОДЖЕРЕЛА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2024.32.171

Ключові слова:

господарство, економіка, вартість, цінність, блага, багатство, глобальна проблема, Ксенофонт, Каутілья

Анотація

УДК 330.81; JEL Classification: В 11

Бабайлов В.К., Пахомова Л.В. «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ» КСЕНОФОНТА І «АРТХАШАСТРА» КАУТІЛЬЯ ― ДВА ВЗАЄМОДОПОВНЮЮЧИХ ПЕРШОДЖЕРЕЛА

Метою статті й стало встановлення першоджерел походження терміну, поняття і явища «економіка». Задачі: доведення і визначення  характеру внеску Ксенофонта у виділення економіки у господарської діяльності;  порівняння і оцінка внеску у народженні економіки двох видатних вчених ― Ксенофонта і Каутільі; висновки (визначення основних результатів й особливо їх наукової новизни і практичної значимості). Методики дослідження: огляд літературних джерел; 2С70 (один зі основних приватних законів логістики); ВЄО (все є організація); історичного-логічного Гегеля (коротко – методика час), аналогія. Результати: усунені помилки у трактуванні найважливіших термінів, понять і явищ «оikonomia» (господарство) і «оἰκονομικός» (економіка); встановлений їх істинний зв’язок (оἰκονομικός є частка оikonomia); доведений і визначений  характер внеску Ксенофонта у виділення економіки у господарської діяльності (Ксенофонт вперше ввів і акцентував увагу на два важливі саме економічні  поняття: «споживча вартість» і «мінова вартість», чим фактично визначив економіку як організацію вартості); встановлений характер внеску Каутільі у виділення економіки у господарської діяльності ― він вперше вартість визначив як витрати праці; чим теж положив начало економіки як організації вартості; здійснено й порівняння внеску у народженні економіки двох видатних вчених ― Ксенофонта і Каутільі (якщо Ксенофонт вартість визначає зі боку споживача, обміну, то Каутілья вартість визначає зі боку виробника, виробництва); надано оцінку внеску у народження економіки цих двох видатних вчених (їх різні трактування економіки не суперечливі, а навпаки ― взаємодоповнюючи, які тільки поглиблюють її розуміння). Наукова новизна  результатів статті ― вперше встановлене, що саме «Оἰκονομικός»Ксенофонта і трактат «Артхашастра» Каутільі є два взаємодоповнюючі першоджерела  економіки. Практична значимість отриманих результатів в тому, що встановлення першоджерел економіки (двох взаємодоповнюючих вчень «Оἰκονομικός»  Ксенофонта і «Артхашастра» Каутільі) сприятиме не тільки суттєвому поглибленню економічних знань, але і підвищенню ефективності практики економіки, менеджменту у цілому, а в результаті і самого виробництва.

Посилання

Бабайлов В.К. Калгулова Р.Ж. Історія економіки ― основні аспекти першого етапу. Проблеми і перспективи розвитку підприємництва: збірник наукових праць Харківського національного автомобільно-дорожнього університету. 2023. № 2 (31). С. 181–191.

Артхашастра: веб-сайт. URL: https:uk.wikipedia.org/wiki/ (дата звернення: 29.12.2023).

Етапи виникнення, становлення та розвитку економічної теорії: веб-сайт. URL: https:repository.ldufk.edu.ua/bitstream/ (дата звернення: 29.12.2023).

Бабайлов В.К. Методологія наукових досліджень: навчальний посібник. Харків: ФОП Бровін О.В. 2019. 150 с.

Поняття економіки. Головна функція економіки: веб-сайт. URL: https:studies.in.ua/bzakon/77-1-ponyattya-ekonomki-golovna-funkcya-ekonomki (дата звернення: 29.12.2023).

Ксенофонт: веб-сайт. URL: https:www.google.com/search?q (дата звернення: 29.12.2023).

Загальна характеристика античної економічної думки: веб-сайт. URL:https:library.if.ua/book/39/2567.html (дата звернення: 29.12.2023).

Ойкономікос: веб-сайт. URL: https:www.wikidata.uk-ua.nina.az/% (дата звернення: 29.12.2023).

Ксенофонт: веб-сайт. URL:http:wiki.kneu.edu.ua/HistOfEcoTeor/index (дата звернення: 29.12.2023).

Ксенофонт: веб-сайт. URL: https:uk.wikipedia.org/wiki/% (дата звернення: 29.12.2023).

Економічна думка античної Греції: веб-сайт. URL: https:pidru4niki. com/1298010860159/ekonomika/ (дата звернення: 29.12.2023).

Артхаша́стра: веб-сайт. URL:https:uk.wikipedia.org/wiki/% (дата звернення: 29.12.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-30

Номер

Розділ

Статті