АНТИКРИЗОВЕ УПРАВЛІННЯ В СИСТЕМАХ РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТУ ТА УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2024.32.136

Ключові слова:

антикризове управління, економічна безпека, ризик-менеджмент, підприємство, інструментарій

Анотація

УДК 331.658.15 JEL Classification: M 21

Нестеренко В.Ю., Прокопенко М.В., Коваль І.Б. Антикризове управління в системах ризик-менеджменту та управління економічною безпекою підприємства

Мета. Аналіз систем антикризового управління підприємства, управління економічною безпекою та ризик-менеджменту у взаємозвя’зку з метою виявлення тотожності та спільних рис процесів з точки зору ефективного управління підприємством. Методика дослідження. В ході дослідження використовувалися методи аналізу і синтезу, метод логічного аналізу. Інформаційними ресурсами дослідження є спеціалізовані наукові видання і матеріали періодичних видань. Результати. На разі існує велика кількість досліджень щодо дещо схожих проблем управління економічною безпекою підприємства та побудови ефективної системи ризик-менеджменту. Тому необхідним є проведення порівняльного аналізу тлумачення та змісту цих процесів в управлінні підприємством. Антикризове управління підприємством — це комплекс заходів, стратегій і тактичних дій, спрямованих на подолання або мінімізацію наслідків кризових явищ у діяльності підприємства. Управління економічною безпекою підприємства — це система заходів, процесів і методів, спрямованих на забезпечення стійкого функціонування підприємства, захист його економічних інтересів, активів і ресурсів від внутрішніх і зовнішніх загроз. Основною метою управління економічною безпекою є збереження конкурентоспроможності, фінансової стабільності та здатності до розвитку підприємства в умовах мінливого бізнес-середовища. Ризик-менеджмент — це системний процес ідентифікації, оцінки, аналізу, контролю і моніторингу ризиків, що можуть впливати на досягнення цілей підприємства або організації. Основна мета ризик-менеджменту — мінімізувати негативні наслідки ризиків та використовувати можливості, що сприяють розвитку організації. Отже, за результатами проведеного дослідження можна зробити висновок, що процеси антикризового управління підприємством в широкому розумінні та управління економічною безпекою за змістом мають дуже багато спільних рис і багато в чому є тотожними, а ризик-менеджмент фактично виступає одним з ключових інструментів їх реалізації. Наукова новизна. Визначено спільні риси, які визначають значну тотожність процесів атикризового управління та управління економічою безпекою підприємства та обгрунтовано місце ризик-менеджменту, як ключового інструмента систем антикризового управління та управління економічною безпекою підприємства. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані науковцями, власниками та менеджментом підприємств при формуванні ефективної системи антикризового управління підприємством.

Посилання

Бабайлов В. К., Курденко О. В. Від ризик-менеджменту до ризик-економіки. Економіка та суспільство. 2022. № 46. URL: https:economy-andsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/2061/1989 (дата звернення: 05.04.2024).

Борзенко В. І. Антикризове управління: навч. посібник. Харків: Видавництво Іванченка, 2016. 232 с.

Коляденко І. І., Кавтиш О. П. Наукові підходи до сутності антикризового управління. Науково-виробничий журнал «Бізнес-навігатор». Херсон, 2018. №2-2(45). С. 7−10.

Костецька Н. І. Управління витратами на підприємствах в умовах ризику. Економіка та суспільство. 2021. №34. URL: https:doi.org/ 10.32782/2524-0072/2021-34-67 (дата звернення: 12.04.2024).

Литюга Ю. В., Позняк С. В. Процесне управління ризиками розвитку підприємства як джерело його конкурентоспроможності. Ефективна економіка. 2015. № 9. URL: http:www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=4612 (дата звернення: 10.04.2024).

Морозов Є. Ю. Антикризові заходи в системі управління підприємством. Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. 2018. № 3. С. 114−120.

Нестеренко В. Ю., Коваль І. Б., Нетребенко О. В. Теоретичні засади антикризового управління підприємством. Перспективи розвитку господарсько-фінансової діяльності підприємств в Україні: теорія, методика, практика: колективна монографія / Кол. авторів. Полтава: ПП «Астрая», 2023. С. 83–87

Онісіфорова В. Ю., Болотова Т. М. Алгоритм реалізації та заходи антикризового управління підприємством. Проблеми і перспективи розвитку підприємництва: Збірник наукових праць Харківського національного автомобільно-дорожнього університету. 2020. №2 (25). С. 119–127.

Онісіфорова В.Ю., Сідельнікова В.К. Актуальні аспекти антикризового управління підприємством. Проблеми і перспективи розвитку підприємництва: Збірник наукових праць Харківського національного автомобільно-дорожнього університету. 2020. № 2 (25). С. 137-145.

Семенова С. М. Класифікація ризиків: систематизований підхід з метою управління. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2020. № 4. Том 2. С. 42-51.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-30

Номер

Розділ

Статті