ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ РОЗРОБКИ ШЛАКОЛУЖНИХ БЕТОНІВ НА ЩЕБЕРІТІ ДЛЯ ЗАСТОСУВАННЯ В ПРОМИСЛОВОМУ ТА ДОРОЖНЬОМУ БУДІВНИЦТВІ

Автор(и)

  • Оксана Юрченко Сумський національний аграрний університет, Україна
  • Валентина Нестеренко Харківський національний автомобільно-дорожній університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2023.30.4

Ключові слова:

шлаколужні бетони, щеберіт, природна сировина, будівельні матеріали, вартість, виробничі відходи

Анотація

УДК 332.142.6:69.003+691; JEL Classification: L74

Юрченко О.В., Нестеренко В.Ю. ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ РОЗРОБКИ ШЛАКОЛУЖНИХ БЕТОНІВ НА ЩЕБЕРІТІ ДЛЯ ЗАСТОСУВАННЯ В ПРОМИСЛОВОМУ ТА ДОРОЖНЬОМУ БУДІВНИЦТВІ

Мета. Метою роботи є аналіз властивостей шлаколужного бетону на щебериті за міцністю, морозостійкістю, корозійною стійкістю до дії поперемінного зволоження і висихання, деформацій усадки і набрякання; дослідження характеристик в'яжучих та їх регулювання для подальшого узагальнення технологічного досвіду приготування бетонної суміші в контексті економо-екологічного аспекту. Методика дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження є праці провідних вітчизняних науковців, присвячені дослідженню питань економіко-екологічної оцінки ефективності використання вторинних ресурсів у будівництві. В роботі використано метод теоретичного узагальнення; системний підхід; метод аналізу і синтезу; метод експерименту. Результати. В результаті дослідження встановлено зв'язок, і залежність міцності бетону в часі, залежність морозостійкості від щільності розчину затвердіння лужного компонента. Низька умовність продуктів гідратації шлакоблочних в'яжучих, які відрізняються структурою та розвиненою питомою поверхнею, забезпечує високоміцного та довговічного, що дозволяє використовувати шлакоблочні бетони у будівельному виробництві. Запропонований метод пошуку оптимального варіанта шлаколужних бетонів дозволяє отримувати рішення щодо прийняття складу цементу залежно від виду шлаку цементно-піщаного розчину та затверджувачів. Визначальним чинником вибору оптимального рішення є початковий стан шлаколужного бетону на щеберіті. Перспективним при розробці композиційних в'яжущіх є використання великотоннажних промислових відходів у виробництві будівельних матеріалів. Наукова новизна. Розроблено метод виробництва шлаколужного бетону на щеберіте у виробничих умовах, який дозволяє значно зменшити вартість бетону при використанні будівельних матеріалів. Практична значущість. Запропонований метод є перспективним напрямом вирішення проблеми екологічної безпеки в регіоні шляхом зменшення кількості виробничих відходів.

Посилання

Барун М. В. Економіко-екологічна оцінка ефективності ресурсозберігаючих проектів з використання вторинних ресурсів (на прикладі виробництва дорожньо-будівельних матеріалів) автореф. дис. ... канд. екон. наук : 08.00.06. Одеса, 2014. 20 с.

Дворкін Л. Й., Мироненко А. В. Будівельні матеріали та вироби із застосуванням промислових відходів : навч. посіб. Рівне : НУВГП, 2019. 298 с.

Зубко К. Ю. Оцінка і прогнозування еколого-економічних збитків впливу будівельної галузі на довкілля : дис. ... канд. екон. наук : 08.00.06. Суми, 2016. 255 с.

Кожушко В. П., Тарасенко Л. П., Кучма М. І., Міщенко М. Л. Розробка і впровадження ресурсозберігаючої технології будівництва автомобільних доріг з використанням багатотонажних відходів виробництва мінеральних добрив, гірничодобувної та вугільної промисловості. Суми, СДУ, 1995. 54 с.

Крюковська Л. І. Підвищення рівня екологічної безпеки у дорожньому будівництві шляхом використання металургійних шлаків : автореф. дис. ... канд. екон. наук : 21.06.01. Київ, 2019. 21 с.

Троян В. В. Добавки для бетонів і будівельних розчинів: навч. посіб. Ніжин: ТОВ «Видавництво «АспектПоліграф», 2010. 228 с.

Економія цементу в будівництві / під ред. О.М. Савченко. Київ: Ранок, 2005. 200 с.

Болаков В. В., Мартиненко В. А., Ястребцов В. В. Виробництво виробів з бетону. Дніпро: Вид-во «Пороги», 2003. 141 с.

Кривенко П. В., Пушкарева Е. К. Довговічність шлаколужного бетону. Київ: Будівельник, 2013. 223 с.

Баженов Ю. М., Шубенкин П. Ф., Дворкин Л. І. Застосування промислових відходів у виробництві будівельних матеріалів. Київ: Будівельник, 2013. 156 с.

Глуховский В. Д., Пахомов В. А. Шлаколужні цементи та бетони. Київ: Будівельник, 2008. 184 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-11

Номер

Розділ

Статті