МІСЦЕ УКРАЇНСЬКОГО БІЗНЕСУ В ЄВРОПЕЙСЬКОМУ ЕНЕРГЕТИЧНОМУ ПРОСТОРІ

Автор(и)

  • Liudmyla Kalinichenko Харківський національний університет будівництва та архітектури, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-9847-8448
  • Leonid Bagmut Харківський національний університет будівництва та архітектури, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-1259-5684

DOI:

https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2020.25.0.57

Ключові слова:

паливно-енергетичний комплекс, енергетична безпека країни, структури енергопостачання, ринок природного газу, ефективність систем енергопостачання

Анотація

УДК 656.01; JEL Classification: R40

 

Мета дослідження полягає у виявленні тенденцій та закономірностей функціонування структур паливно-енергетичного комплексу України та країн Європи. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети у науковій роботі були використані методи аналізу та синтезу, узагальнення та абстрагування – для систематизації тенденцій розвитку головних галузей паливно-енергетичного комплексу. Метод комплексного підходу до аналізу явищ допоміг здійснити структуризацію проблемних питань. Результати дослідження. У   підготовки даної статті розглянуто значну кількість наукових праць та статей на тему енергетики та енергопостачання в рамках європейського регіону. Виявлено, що до головних питань енергетичної безпеки у авторів немає розходжень. Системний аналіз статистичного матеріалу дав змогу оформити найважливіші тенденції розвитку енергетики Євросоюзу та України. Для країн Європи головним зрушенням в галузях ПЕК є зниження долі ненадійних постачальників енергоресурсів і надзвичайно капіталоємна політика заміщення вугільної генерації на повітряну. Виявлені  проблеми, що суттєво перешкоджають досягненню самозабезпечення нашою країною: проблеми інвестиційного клімату, проблеми неефективного енергоспоживання, низький рівень екологічної свідомості населення. Проблему становить державна політика в галузі екології та енергетики. На енергопросторі Європейського Союзу можна зазначити, що країни ЄС продовжують будівництво терміналів для прийняття скрапленого газу, що підвищує їх незалежність; альтернативні види енергії в Європі продовжують підтримуватися із бюджету. Наукова новизна. Полягає у підкресленні надзвичайних заходів країн Європейського союзу щодо створення розгалуженої системи з багатьох постачальників енергоресурсів. Практичне значення отриманих результатів. Матеріали даної статті можливо використовувати у викладанні дисциплін «Міжнародна економіка», «Міжнародні економічні відносини» та «Міжнародні ринки інтернаціональний бізнес».

Посилання

Кулагина В. Газовый рынок Европы. ИНЕИ РАН. М., 2016. 86 с.

Цилибина В. Прогноз развития мирового энергетического рынка. Наука та наукознавство. 2018. №1. С. 73−91.

Прогноз развития энергетики 2017 года на период по 2040 год включительно. Основные тезисы. URL: http://cdn.exxonmobil.com/~/media/russia/files/outlook-for-energy/outlook-for-energy_highlights_2017_rus.pdf. (дата звернення: 11.10.2020).

Гріненко А. Ю. Сучасні проблеми енергетичної безпеки України у трансформаційному світі. Наукові записки Національного університету «Острозька академія». 2018. №o 9. С. 4–10.

Матвійчук Н. М. Пріоритетні напрями забезпечення енергетичної безпеки України. Економічний форум. 2018. №o 2. С. 183–187.

Лесюк В. С. Напрями забезпечення енергетичної безпеки України. Енергоефективність та енергозбереження: економічний, техніко-технологічний та екологічний аспекти: колективна монографія / за заг. ред. П. М. Макаренка, О. В. Калініченка, В. І. Аранчій. Полтава : ПП «Астрая», 2019. 603 с.

Суходоля О. М. Проблеми визначення сфери регулювання енергетичної безпеки. Стратегічні пріоритети. 2019. № 1. С. 5 –17.

Скрипник А. В., Намясенко Ю. О. Оптимізація газопостачання як складова енергетичної стратегії України. Проблеми економіки. 2017. №3. С. 87−94.

Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua. (дата звернення: 11.10.2020).

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-11

Номер

Розділ

Статті