НОВА ПАРАДИГМА ТЕХНОЛОГІЇ

Автор(и)

  • Vasiliy Babailov Харківський національний автомобільно-дорожній університет, Ukraine
  • Daria Prykhodko Харківський національний автомобільно-дорожній університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-3925-4828

DOI:

https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2018.21.0.15

Ключові слова:

інженерія, технологія, парадигма, наука, практика, техніка, методика

Анотація

УДК 330.101.542; JEL Classification: B 410

У сучасній літературі зазначається подальший прогрес у вирішенні вже назрілої проблеми зміни парадигм найважливіших напрямків діяльності: економіки, менеджменту, підприємництва, вищої освіти. Інженерія грає не менш важливу роль серед них. Тому проблема розробки її нової парадигми актуальна. Аналіз останніх досліджень і публікацій свідчить про наявність особливої уваги до проблеми визначення зв'язку інженерії з механікою і технологією. При цьому встановлено, що інженерія і механіка не тотожні поняття і явища: інженерія – результат діяльності Людини, а механіка – результат діяльності лише Природи. Інженерія як творіння людини з'явилася пізніше механіки, створеної самою природою; закони інженерії організовані, створені людиною з урахуванням їх зв'язку з законами механіки і з самими різними законами життєдіяльності людини. Встановлено, що організація технік – це основний закон інженерії. Основний закон механіки: «Механіка – це організація сил Природою, це самоорганізація будь-яких природних сил і їх джерел». Відмінність основних законів інженерії та механіки – найважливіший висновок, який призводить до не менш важливого висновку – відмінності парадигм інженерії та механіки. Розробка парадигм інженерії та механіки є однією з невирішених складових проблеми майбутньої зміни всіх парадигм. Метою цього дослідження було формулювання парадигм тільки інженерії: минулої, теперішньої та особливо нової (майбутньої). Розробка парадигм механіки – проблема окремого дослідження. Для досягнення мети були поставлені такі завдання: уточнити зв'язок інженерії і технології; обґрунтувати застосування основного закону інженерії для розробки її парадигм; вибрати методику апробації основного закону інженерії; розробити минулу, справжню і нову (майбутню) парадигми інженерії; дослідити зв'язок парадигм інженерії з парадигмами інших найважливіших сфер діяльності; провести аналіз і дати оцінку отриманих результатів. Методики дослідження: огляд літературних джерел; історичного-логічного; аналогії; 2С70; ВЕО; модель BVK; теорія методу Бабайлова. Результати: розроблено минула, справжня і нова (майбутня) парадигми інженерії (технології). Наукова новизна – обґрунтування характеру минулої, теперішньої та нової (майбутньої) парадигм інженерії (технології) як глобальних стратегій в сфері організації інноваційних технік. Практична значущість: впровадження справжньої  і нової (майбутньої) парадигм інженерії (технології) в стратегічне планування підприємства призведе до вдосконалення його методології; а це, в свою чергу, підвищить ефективність менеджменту і виробництва

Біографії авторів

Vasiliy Babailov, Харківський національний автомобільно-дорожній університет

доцент кафедри економіки і підприємництва

Daria Prykhodko, Харківський національний автомобільно-дорожній університет

доцент кафедри економіки і підприємництва

Посилання

Бабайлов В. К. Новая парадигма менеджмента. Проблеми і перспективи розвитку підприємництва. 2016. №3(14), том 1. С. 72 – 76.

Бабайлов В. К. Модель разработки парадигм: важнейшие свойства. Новий колегіум. 2016. № 3. С.48-53.

Бабайлов В. К., Курденко О. В. Инженерия как важнейшая функция управления предприятием. Приазовський економічний вісник. 2018. № 5 (10).: сайт. URL : http://pev.kpu.zp.ua/vypusk-5-10 (дата звернення: 10.01.2019).

Бабайлов В. К., Баленко А., Хмелевская А. Обзор литературных источников как метод эксперимента. Бизнес-Информ. 2006. №3. С.103-104.

Бабайлов В. К. Новая парадигма методологии. Новий колегіум. 2018. № 1. С.73-77.

Бабайлов В. К. Теория метода: монография. Харків: ХНАДУ, 2011. 232 с.

Бабайлов В.К. Менеджмент как единство экономики, инженерии и администрации. Проблеми і перспективи розвитку підприємництва: Збірник наукових праць Харківського національного автомобільно-дорожнього університету. 2018. №1(20). С. 29-38.

Бабайлов В.К. Менеджмент: Наука и практика: учебник. Х.: ХНАДУ, 2015. 276 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-12-28

Номер

Розділ

Статті