ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА ЯК ЕКОНОМІЧНОЇ КАТЕГОРІЇ

Автор(и)

  • Іrina Kirchataya Харківський національний автомобільно-дорожній університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-0270-1586

DOI:

https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2018.20.0.64

Ключові слова:

реструктуризація, комплексна реструктуризація, принципи реструктуризації, конкурентоспроможність підприємства, конкурентний потенціал

Анотація

УДК 330. 341:658

P17

 

Мета – визначення поняття реструктуризації підприємства,  дослідження взаємозв’язку з суміжними категоріями (реорганізація, реформування, реінжиніринг). Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети у науковій роботі були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: методи узагальнення та абстрагування – для дослідження категоріального апарату процесу реструктуризації, реорганізації, реформування підприємств; метод аналізу і синтезу – для виявлення взаємозв’язку категорій «реформування - реструктуризація - реорганізація - реінжиніринг». Результати. У статі розглянуто процес реструктуризації як інструмент адаптації підприємства до змін в зовнішньому середовищі. Визначено, що процес реструктуризації має забезпечувати  ефективну структуру та систему управління, а також задовільний рівень конкурентоспроможності підприємства в цілому. Реалізація програми реструктуризації підприємства передбачає розробку та дотримання комплексу заходів на основі аналізу його поточного стану та наявного рівня конкурентного потенціалу. Будучи актуальним явищем реструктуризація залишається дискусійною категорією, а тому єдиного підходу до вирішення проблем реструктуризації підприємств наразі не існує, при цьому переважна більшість публікацій не має універсальної методології, системності, цілісності і несуперечності. Дослідженню проблематики реструктуризації господарських суб’єктів присвячено наукові роботи багатьох вітчизняних та зарубіжних науковців, проте й досі виникають суперечності щодо існування взаємозв’язку з суміжними категоріями (реорганізація, реформування, реінжиніринг), а виокремлення основних підходів в трактуванні категорії «реструктуризація» й наразі актуальне. Відсутність єдиного підходу до змісту і сутності реструктуризації в категоріальному апараті обумовило необхідність розділити всі ці поняття, при цьому спробувати водночас поєднати їх в єдиній системі. Подальшим етапом дослідження повинно стати дослідження механізмів і аналіз моделей реструктуризації підприємства,  також розробка алгоритму реструктуризаційних перетворень. Наукова новизна. Обґрунтовано взаємозв'язок і взаємозумовленість в системі категорій «реформування», «реорганізація», «реструктуризація», що на  відміну від існуючих, дозволяє удосконалювати процедуру адаптації підприємства до факторів зовнішнього середовища, шляхом розробки і реалізації стратегії комплексної реструктуризації, заснованої на ефективному використанні конкурентного потенціалу. Практична значущість полягає у тому, що отримала подальший розвиток система  взаємозв’язку категорій «реформування - реструктуризація - реорганізація - реінжиніринг» з урахуванням наукових інтерпретацій, що дозволяє визначати їх роль та місце при виявленні впливу та взаємозалежності у відповідності до направленості господарчої діяльності  підприємства

Біографія автора

Іrina Kirchataya, Харківський національний автомобільно-дорожній університет

доцент кафедри економіки і підприємництва

Посилання

Одінцова О. Г. Теоретичні основи реструктуризації підприємств. Бізнес-інформ. 2013. №11. С.302-307.

Юн Г. П., Таль Г. К., Григорьев И. И. Внешнее управление на несостоятельном предприятия : учебное пособие. М. : Дело, 2003. 250 с.

Кордан К., Фолмен Т., Вандерборт М. Пять важных подходов к осуществлению реструктуризации. Маркетинг. 1999. №3. С.109-113.

Бикеева М. В. Систематизация научных взглядов на реструктуризацию предприятия. Проблемы современной экономики. 2011. №2. С.139-142.

Дмитриев М. Перспективы экономических реформ в России. Вопросы экономики. 2005. №5. С.52-56.

Комар Н. Г. Концепція побудови механізму реструктуризації підприємства. Бізнес-інформ. 2014. №10. С.260-267.

Крисько Ж. Л. Сутність та види реструктуризації підприємств. Науковий вісник Ужгородського національного університету . Сер.: Економіка. – Ужгород: Вид-во УНУ. 2009. Спецвипуск 28. Ч. ІІ. С.71-76.

Безделов С. А. Управление процессами реструктуризации и реинжиниринга предприятий в переходной экономике : Дис. ... канд. экон. наук : 08.00.05. Москва, 2000. 161 c.

Грязнова А. Г. Оценка стоимости предприятия (бизнеса) / под ред. А.Г. Грязнова, А. М. Федотова, М.А. Эскиндаров, Т. В. Тазихина, Е. Н. Иванова, О.Н. Щербакова. М. : Интерреклама, 2003. 544 с.

Мазур И. И., Шапиро В.Д. Реструктуризация предприятий и компаний. Справочное пособие. М.: Высшая школа, 2000. 587 с.

Королькова Е. М. Реструктуризация предприятий: учеб. пособие / Е.М. Королькова, Тамбов : Узд-во Тамб. ГТУ, 2007. 80 с.

Бикеева М. В. Систематизация научных взглядов на реструктуризацію предприятия. Проблемы современной экономики. 2011. №2. С.139–142.

Опубліковано

2018-12-20

Номер

Розділ

Статті