УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ НА ЕКСПЛУАТАЦІЙНЕ УТРИМАННЯ АВТОМОБІЛЬНИХ ДОРІГ ЗАГАЛЬНОГО КОРИСТУВАННЯ НА ОСНОВІ ДЕКОМПОЗИЦІЙНОЇ МОДЕЛІ

Автор(и)

  • Alina Lysenko Харківський національний автомобільно-дорожній університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-9274-1831
  • Anna Bilogai Харківський національний автомобільно-дорожній університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2018.20.0.88

Ключові слова:

управління витратами, підприємство, експлуатаційне утримання, постійні витрати, змінні витрати, декомпозиційна модель

Анотація

УДК 338.58

D29, L74

 Мета. Метою дослідження є розробка алгоритму управління річними витратами на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування на основі декомпозиційної моделі. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в дослідженні були використані наступні наукові методи: теоретичне узагальнення, аналіз та синтез - для постановки завдань і вивчення об’єкта дослідження; системний підхід та наукова абстракція – для розробки алгоритму управління річними витратами на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування. Результати. У роботі запропоновано перспективне вирішення наукових завдань щодо управління витратами підприємств дорожнього господарства, зокрема, витратами на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування. Наукова новизна. У ході наукового дослідження було розроблено алгоритм управління річними витратами на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування. Запропонована модель рекомендована до використання за умов класифікації витрат підприємства дорожнього господарства за їх елементами, розподіленими на постійні та змінні витрати, що забезпечує формалізацію зв’язків між собівартістю і розміром його прибутку. За допомогою реалізації декомпозиційної моделі відбудеться оптимізація річних витрат на утримання автомобільних доріг шляхом зниження витрат з експлуатації машин і механізмів й підвищення ефективності їх використання. Практична значущість. Запропоновані наукові результати дослідження з управління витратами на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування можуть бути використані фахівцями підприємств дорожнього господарств,в тому числі на підприємствах ДП «Харківський облавтодор» ПАТ ДАК «Автомобільні дороги України», що дасть їм можливість контролювати ефективність витрат на експлуатаційне утримання автомобільних доріг.

Біографії авторів

Alina Lysenko, Харківський національний автомобільно-дорожній університет

доцент кафедри економіки і підприємництва

Anna Bilogai, Харківський національний автомобільно-дорожній університет

студентка

Посилання

Шанк Дж., В. Говиндараджан. Стратегическое управление издержкамию. СПб, 1999. 342 с.

Мюллендорф Р., Карренбауер М. Производственный учет. Снижение и контроль издержек. Обеспечение их рациональной структуры. / пер. с нем. Москва, 1996. 260 с.

Друри К. Введение в управленческий и производственный учет / пер. с англ. под ред. С. А. Табялиной. Москва, 1998. 774 с.

Бланк И. А. Управление прибылью. Киев, 1998. 544 с.

Великий Ю. М., Прохорова В. В., Сабліна Н. В. Управління витратами підприємства: монографія. Харьков, 2009. 192 с.

Давидович І. Є. Управління витратами. Тернопіль, 2004. 228 с.

Дикань В. Л., Калініченко О. О. Мінімізація витрат виробництва в умовах перехідної економіки. Харків, 2000. 80 с.

Цал-Цалко Ю. С. Витрати підприємства : навч. посібник. Київ, 2003. 656 с.

Котляров С. А. Управление затратами. СПб, 2001. 160с.

Данилюк О. Д., Лещій В. П.Теорія і практика процесно-орієнтованого управління витратами. Івано-Франківськ, 2002. 248 с.

Наказ Міністерство регіонального розвитку та будівництва «Про затвердження нової редакції Методичних рекомендацій з формування собівартості будівельно-монтажних робіт» № 573 від 31 грудня 2010 р. Податки та бухгалтерський облік. 2011. № 60 «Будівельна бухгалтерія». С. 6-37.

Опубліковано

2018-12-20

Номер

Розділ

Статті