ІНДУСТРІЯ ГОСТИННОСТІ УКРАЇНИ: ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ

Автор(и)

  • Тетяна Капліна Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», Україна
  • Анна Капліна Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», Україна
  • Лариса Кущ Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», Україна

DOI:

https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2021.27.116

Ключові слова:

індустрія гостинності, тенденції розвитку, карантинні заходи, рекомендації, ресторанне господарство, готельне господарство, виробничий процес

Анотація

УДК 338.488.2:640.4 (477), JEL Classification: Z310, L83

 

Мета. Метою дослідження є тенденції розвитку індустрії гостинності, зокрема її складових: готельного та ресторанного господарства в умовах підвищених вимог, пов’язаних з карантинними заходами. Методика дослідження. У статті використано методи, що дозволяють реалізувати мету дослідження, зокрема: логічного узагальнення – під час визначення сучасного стану індустрії гостинності України; теоретичного узагальнення – під час визначення понятійного апарату сфери гостинності; аналізу та синтезу – під час дослідження сучасних тенденцій розвитку сфери гостинності та її складових: готельного та ресторанного господарства. Результати. Установлено, що в умовах карантинних обмежень найбільш вразливою стала сфера гостинності та її складові: туристична галузь, ресторанне та готельне господарство. На основі запропонованих МОП заходів для керівників підприємств авторами систематизовано рекомендації для готельного та ресторанного господарства. На підставі вивченого досвіду роботи підприємств ресторанного господарства запропоновано схему їх роботи під час пандемії, систематизовано вимоги до виробничого процесу в закладах ресторанного господарства. Наукова новизна. На основі дослідження сучасних тенденцій розвитку індустрії гостинності запропоновано напрями покращення стану галузі. Систематизовані для ресторанного господарства схема реалізації продукції під час пандемії та рекомендації для виробничого процесу. Практична значущість. Упровадження в діяльність підприємств ресторанного господарства запропонованої авторами схеми роботи під час пандемії дозволить попередити скупчення людей і підвищить рівень безпеки як гостей, так і персоналу. Дотримання рекомендацій щодо виробничого процесу в закладах ресторанного господарства надасть їм можливість функціонувати навіть в умовах підвищених карантинних вимог.

Посилання

Walker, J. R. (2017). Introduction to Hospitality Management. 5th Edition. Boston: Pearson, 2017. 743 p.

Wagen, L. & A. Goonetilleke, A. (2012). Hospitality management: strategy and operations. Print book: 3 edition. Frenchs Forest, NSW: Pearson Australia. 584 p.

Martiienko, A. I., Dyshkantiuk, O. V. ( 2017). The essence of hospitality as an economic category [Sutnist hostynnosti yak ekonomichnoi katehorii], Economy: real time. Science journal, No. 2 (30), Р. 72–78, available at: http://economics.opu.ua/ files/archive/2017/ No2/72.pdf (last accessed 14.09.2021).

Pandiak, I. H. (2017). The place and features of the hospitality in the tourism industry [Mistse ta osoblyvosti sfery hostynnosti v turystychnii industrii], Scientific notes of Ternopil National Pedagogical University named after Volodymyr Hnatyuk. Series: Geography, No. 2, Р. 81–86.

Tarasiuk, H. M., Chahaida, A. O., Sokolovska, I. O. (2020). Perspective directions of hotel business development to ensure financial stability of the hospitality industry of Ukraine [Perspektyvni napriamy rozvytku hotelnoho biznesu dlia zabezpechennia finansovoi stabilnosti industrii hostynnosti Ukrainy], Tavriya National University named after VI Vernadsky. Series: Economics and enterprise management, Issue. 55–2, P. 17–23.

Horban, V. K. (2020). Development of the hospitality industry in Ukraine [Rozvytok industrii hostynnosti v Ukraini], Modern management technologies, information, financial and accounting support of economic development in the conditions of European integration: materials All-Ukrainian. scientific-practical conf. (Cherkasy, April 16-17, 2020). Cherkasy, Р. 509–512.

Onyshchuk, N. V. (2019). "Development of the hospitality industry in Ukraine and the world" ["Rozvytok industrii hostynnosti v Ukraini ta sviti"] Economics and business management, No. 4, Р. 297–304.

The COVID-19 pandemic and its implications for tourism in Ukraine (Update to the document "Roadmap for Competitive Tourism Development in Ukraine") [Pandemiia COVID-19 ta yii naslidky u sferi turyzmu v Ukraini (Onovlennia do dokumenta "Dorozhnia karta konkurentospromozhnoho rozvytku sfery turyzmu v Ukraini")], available at : http://www.ntoukraine.org/assets/files/EBRD-COVID19-Report-UKR.pdf (last accessed 14.09.2021).

On Amendments to Certain Legislative Acts Concerning State Support for Culture, Creative Industries, Tourism, Small and Medium-Sized Business in Connection with Restrictive Measures Related to the Spread of Coronavirus Disease (COVID19): Law of Ukraine of April 22, 2020, № 3377. [Pro vnesennia zmin do deiakykh zakonodavchykh aktiv shchodo derzhavnoi pidtrymky sfery kultury, kreatyvnykh industrii, turyzmu, maloho ta serednoho biznesu u zviazku z diieiu obmezhuvalnykh zakhodiv, poviazanykh iz poshyrenniam koronavirusnoi khvoroby (COVID19) : Zakon Ukrainy vid 22.04.2020 r. № 3377], available at: http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/ JI01905A.html (last accessed 15.09.2021).

Miaw Tian Tan, Organization of Work in the COVID-19 Pandemic: A Guide for Employers [Organizatsiya truda v usloviyakh pandemii COVID-19: rukovodstvo dlya rabotodateley], (date of publication 31.03.2020), available at: https://www.ilo.org/ wcmsp5/groups/public/---ed_dialogue/--- act_emp/documents/publication /wcms _741557.pdf (last accessed 15.09.2021).

Dealing with the COVID-19 pandemic. Restaurants and cafes [Rabota v usloviyakh pandemii COVID-19. Restorany i kafe], available at: https://www.facebook.com/business/ small-business/resource/restaurants (last accessed 17.09.2021).

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-14

Номер

Розділ

Статті