ІНДУСТРІЯ ГОСТИННОСТІ УКРАЇНИ: ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ
DOI:
https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2021.27.116Ключові слова:
індустрія гостинності, тенденції розвитку, карантинні заходи, рекомендації, ресторанне господарство, готельне господарство, виробничий процесАнотація
УДК 338.488.2:640.4 (477), JEL Classification: Z310, L83
Мета. Метою дослідження є тенденції розвитку індустрії гостинності, зокрема її складових: готельного та ресторанного господарства в умовах підвищених вимог, пов’язаних з карантинними заходами. Методика дослідження. У статті використано методи, що дозволяють реалізувати мету дослідження, зокрема: логічного узагальнення – під час визначення сучасного стану індустрії гостинності України; теоретичного узагальнення – під час визначення понятійного апарату сфери гостинності; аналізу та синтезу – під час дослідження сучасних тенденцій розвитку сфери гостинності та її складових: готельного та ресторанного господарства. Результати. Установлено, що в умовах карантинних обмежень найбільш вразливою стала сфера гостинності та її складові: туристична галузь, ресторанне та готельне господарство. На основі запропонованих МОП заходів для керівників підприємств авторами систематизовано рекомендації для готельного та ресторанного господарства. На підставі вивченого досвіду роботи підприємств ресторанного господарства запропоновано схему їх роботи під час пандемії, систематизовано вимоги до виробничого процесу в закладах ресторанного господарства. Наукова новизна. На основі дослідження сучасних тенденцій розвитку індустрії гостинності запропоновано напрями покращення стану галузі. Систематизовані для ресторанного господарства схема реалізації продукції під час пандемії та рекомендації для виробничого процесу. Практична значущість. Упровадження в діяльність підприємств ресторанного господарства запропонованої авторами схеми роботи під час пандемії дозволить попередити скупчення людей і підвищить рівень безпеки як гостей, так і персоналу. Дотримання рекомендацій щодо виробничого процесу в закладах ресторанного господарства надасть їм можливість функціонувати навіть в умовах підвищених карантинних вимог.
Посилання
Walker, J. R. (2017). Introduction to Hospitality Management. 5th Edition. Boston: Pearson, 2017. 743 p.
Wagen, L. & A. Goonetilleke, A. (2012). Hospitality management: strategy and operations. Print book: 3 edition. Frenchs Forest, NSW: Pearson Australia. 584 p.
Martiienko, A. I., Dyshkantiuk, O. V. ( 2017). The essence of hospitality as an economic category [Sutnist hostynnosti yak ekonomichnoi katehorii], Economy: real time. Science journal, No. 2 (30), Р. 72–78, available at: http://economics.opu.ua/ files/archive/2017/ No2/72.pdf (last accessed 14.09.2021).
Pandiak, I. H. (2017). The place and features of the hospitality in the tourism industry [Mistse ta osoblyvosti sfery hostynnosti v turystychnii industrii], Scientific notes of Ternopil National Pedagogical University named after Volodymyr Hnatyuk. Series: Geography, No. 2, Р. 81–86.
Tarasiuk, H. M., Chahaida, A. O., Sokolovska, I. O. (2020). Perspective directions of hotel business development to ensure financial stability of the hospitality industry of Ukraine [Perspektyvni napriamy rozvytku hotelnoho biznesu dlia zabezpechennia finansovoi stabilnosti industrii hostynnosti Ukrainy], Tavriya National University named after VI Vernadsky. Series: Economics and enterprise management, Issue. 55–2, P. 17–23.
Horban, V. K. (2020). Development of the hospitality industry in Ukraine [Rozvytok industrii hostynnosti v Ukraini], Modern management technologies, information, financial and accounting support of economic development in the conditions of European integration: materials All-Ukrainian. scientific-practical conf. (Cherkasy, April 16-17, 2020). Cherkasy, Р. 509–512.
Onyshchuk, N. V. (2019). "Development of the hospitality industry in Ukraine and the world" ["Rozvytok industrii hostynnosti v Ukraini ta sviti"] Economics and business management, No. 4, Р. 297–304.
The COVID-19 pandemic and its implications for tourism in Ukraine (Update to the document "Roadmap for Competitive Tourism Development in Ukraine") [Pandemiia COVID-19 ta yii naslidky u sferi turyzmu v Ukraini (Onovlennia do dokumenta "Dorozhnia karta konkurentospromozhnoho rozvytku sfery turyzmu v Ukraini")], available at : http://www.ntoukraine.org/assets/files/EBRD-COVID19-Report-UKR.pdf (last accessed 14.09.2021).
On Amendments to Certain Legislative Acts Concerning State Support for Culture, Creative Industries, Tourism, Small and Medium-Sized Business in Connection with Restrictive Measures Related to the Spread of Coronavirus Disease (COVID19): Law of Ukraine of April 22, 2020, № 3377. [Pro vnesennia zmin do deiakykh zakonodavchykh aktiv shchodo derzhavnoi pidtrymky sfery kultury, kreatyvnykh industrii, turyzmu, maloho ta serednoho biznesu u zviazku z diieiu obmezhuvalnykh zakhodiv, poviazanykh iz poshyrenniam koronavirusnoi khvoroby (COVID19) : Zakon Ukrainy vid 22.04.2020 r. № 3377], available at: http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/ JI01905A.html (last accessed 15.09.2021).
Miaw Tian Tan, Organization of Work in the COVID-19 Pandemic: A Guide for Employers [Organizatsiya truda v usloviyakh pandemii COVID-19: rukovodstvo dlya rabotodateley], (date of publication 31.03.2020), available at: https://www.ilo.org/ wcmsp5/groups/public/---ed_dialogue/--- act_emp/documents/publication /wcms _741557.pdf (last accessed 15.09.2021).
Dealing with the COVID-19 pandemic. Restaurants and cafes [Rabota v usloviyakh pandemii COVID-19. Restorany i kafe], available at: https://www.facebook.com/business/ small-business/resource/restaurants (last accessed 17.09.2021).
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
ЗГОДА НА ПУБЛІКАЦІЮ ТА ОПРИЛЮДНЕННЯ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ
Автор, який веде переписку (далі автор) уповноважений співавторами підтвердити
наступне:
Я, ___________________________________________________________, підтверджую, що
(ПІБ автора - повністю)
представлена робота ________________________________________________________________
(ПІБ всіх авторів)
_____________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________
(Назва статті)
- схвалена для публікації всіма співавторами;
- схвалена для публікації відповідальною установою, в якій вона виконана.
Автор поступається співзасновнику збірнику наукових праць «Проблеми і перспективи розвитку підприємництва» Харківському національному автомобільно-дорожньому університету
ексклюзивними правами на цю Статтю.
Передача авторського права охоплює виключне право на оприлюднення, редагування, і поширення Статті необмеженим тиражом в будь-якому вигляді і форматі на будь-яких носіях інформації.
Авторське право на публікацію передається в момент прийняття редакцією рукопису «в друк».
Автор гарантує, що Стаття є оригінальною і не є копією будь-якої іншої роботи, не була раніше опублікована, а також, що права на її опублікування нікому не передавалися і він / вона уповноважений співавторами здійснити таку передачу.
Автор гарантує, що використання його авторських прав не спричинить порушення авторських прав будь-яких осіб або організацій, а також не приведе до розголошення секретних або конфіденційних відомостей.
Автор відповідальний за дану статтю і ставить підпис на заяві (згоду на публікацію) за всіх співавторів.
Автор зберігає за собою наступні права: використання Статті в оглядах, дисертаційних роботах, книгах, лекціях, виготовлення копій (включаючи електронні для особистого використання при умови, що копії не будуть використані для продажу або систематичного поширення).
Після отримання згоди на публікацію, підписаної автором, який веде переписку, зміни в авторстві або порядку зазначених імен співавторів прийматися не будуть.
Автор дає згоду (відповідно до Закону України «Про захист персональних даних») на оприлюднення інформації про його особисті дані (відомості про авторів) з метою забезпечення реалізації відносин у сфері науки.
* Редакція журналу може не розділяти точку зору авторів і не несе відповідальності за достовірність інформації. Редакція залишає за собою право редагувати тексти статей.
Підпис автора, що веде переписку ________________________ / ____________ / ____________
Прізвище Підпис Дата